.

.

Garbanotų plaukų priežiūra

Kaip pasirūpinti garbanotais plaukais?

Garbanės

Garbanoti plaukai – išskirtinė gamtos dovana. Natūraliai tokius turi tik apie 15% europiečių. Tiesiaplaukiai svajoja apie seksualias ar žaismingas garbanas, o natūralūs garbaniai suka galvą, kaip suvaldyti besiraitančius nepaklusnius plaukus. Ką svarbu žinoti, kad garbanos išliktų sveikos ir džiugintų nepriekaištingu grožiu?

Kodėl garbanojasi?

Plaukai auga iš mažų odos skylučių, vadinamų plaukų folikulais. Jų mūsų kūne yra apie 5 mln. ir šis skaičius nesikeičia nuo pat gimimo. Plaukų forma daugiausiai priklauso nuo folikulo formos. Tiesūs plaukai auga iš apvalių folikulų, banguoti – iš ovalių, o garbanoti – iš netaisyklingos formos, plokščių folikulų. Pastarųjų formai daugiausiai įtakos turi genetika.

Mokslininkus ilgus metus domino ir tai, kodėl apskritai kai kurie žmonės turi garbanotus plaukus, kokią reikšmę jie turi evoliucijos kelyje. Paaiškėjo, kad bet kokio tipo galvos plaukai padeda atlikti organizmo termoreguliacinę funkciją – saugo galvą ne tik nuo šalčio, bet ir nuo perkaitimo. Įrodyta, jog garbanoti plaukai šią funkciją atlieka geriau nei tiesūs. Tai paaiškina, kodėl daugiausiai natūraliai garbanotų žmonių gyvena karšto ir sauso klimato zonose.

Garbanotų plaukų tipai

Skirtingi tipai

Garbanos nelygios garbanoms. Vieni plaukai tėra lengvai banguoti, antri raitosi į tvirtas garbanėles, o treti apskritai yra susiviję į tvirtą raizginį. Pagal tai skiriami garbanotų plaukų tipai. Žinoti savąjį svarbu, nes nuo to priklauso individualios plaukų  priežiūros rekomendacijos.

Banguoti plaukai. Bangos gali varijuoti nuo vos pastebimų iki stiprių, kurias jau galima sumaišyti su lengvomis garbanomis. Įprastai banguoti plaukai šlapi būna tiesūs, o džiūdami lengvai sukasi.

2a: labai lengvas banguotumas. Ties viršugalviu plaukai auga tiesūs, o banguojasi tik galuose. Prižiūrėti šiuos plaukus gana lengva.
2b: vidutinis banguotumas. Plauko forma primena jūros bangas. Plaukas ima lengvai suktis viršugalvyje ir per visą ilgį suformuoja didelę laisvą S raidę. Šie plaukai greičiau veliasi.
2c: stiprus banguotumas. Plauko bangos gerokai tankesnės, suformuoją tvirtą S formą. Kartais šio tipo banguotumas jau primena garbanas. Tokie plaukai linkę veltis, šiauštis.

Garbanoti plaukai. Šie plaukai sukasi į spyruoklės bei kamščiatraukio sraigto formas. Kai plaukai šlapi, atrodo kaip banguoti, bet džiūvant garbanos standėja ir įgauna aiškią formą.


3a: lengvos garbanos. Plaukai suformuoja laisvas, į apačią išsitempusias, plataus diametro spirales. Tokios garbanos įprastai atrodo labai dailiai, yra švelnios, sąlyginai lengvai prižiūrimos.
3b: vidutinės garbanos. Plaukai sukasi į vidutinio dydžio bei vidutinio standumo spirales. Deja, tokios jau kur kas labiau šiaušiasi ir veliasi.
3c: stiprios garbanos. Plaukų sruogos sudaro stangrią S formą. Tokias garbanas sunku iššukuoti, jos reikalauja ypatingos priežiūros.

Ultra garbanoti plaukai. Mūsų kraštuose tokių natūralių garbanų beveik nepasitaiko, jos kur kas būdingesnės Afrikos regione. Šio tipo garbanos gali sudaryti tvirto zigzago formą, jos sukasi pačios aplink save. Būdamos šlapios garbanos ištįsta, bet išlaiko formą, džiūdamos vėl pasidaro ypač standžios.


4a:  susivijusios garbanos. Tai labai mažos ir standžios S raidelės plaukuose. Tokie plaukai reikalauja specifinės priežiūros.
4b: zigzago formos garbanos. Dažnai šio tipo plaukuose galima pastebėti tiek zigzago, teik S formos garbanų, kurios susiveja tarpusavyje. Tai yra sunkiai prižiūrimi plaukai.
4c: labai standžiai susivijusios garbanos. Jos labiausiai susisukusios iš visų. Plaukai suformuoja zigzagus, kurie dar vijasi tarpusavyje. Tai yra pačios kruopščiausios priežiūros reikalaujantis plaukų tipas.

Garbanotų plaukų priežiūros rutina

IdHAIR Curly Xclusive

Banguotų bei garbanotų (ypač jų) plaukų priežiūra skiriasi nuo tiesių. Tokie plaukai, norint juos išlaikyti sveikus ir gražius, reikalauja daugiau pastangų, dėmesio, laiko ir specialiai jiems skirtų produktų. Konkrečios rekomendacijos priklauso nuo garbanų tipo, tad individualius patarimus galite gauti iš savo kirpėjo ar plaukų stilisto. Mes dalinamės bendromis rekomendacijomis, kaip rūpintis banguotais bei garbanotais plaukais.

Tinkamas plovimas. Garbanoti plaukai įprastai būna sausesni už sausus, ne taip greitai riebaluojasi, tad ir plauti juos rekomenduojama rečiau. Visgi bent kartą per savaitę tai daryti derėtų. Plaudami garbanotus plaukus rinkitės specialiai jiems sukurtus šampūnus. Įprastai juose būna daugiau drėgmę išsaugančių ir glotnumo plaukams suteikiančių ingredientų. Tam idealiai tinka IdHAIR CURLY XCLUSIVE CLEANSING CONDITIONER valantysis kondicionerius. Jį galima naudoti kaip įprastą šampūną. Produktas plaukus plauna labai švelniai, mažai putoja, jo sudėtyje nėra sulfatų. Turi plaukus minkštinantį efektą, iš jų neišplauna natūralių aliejų. Plovimo kondicionierius drėkina plaukus ir mažina vėlimąsi, palaiko natūralią struktūrą ir plaukų sveikumą. Jo sudėtyje yra piroktono olamino, kuris palaiko sveiką galvos odos mikroflorą, neleidžia atsirasti pleiskanoms.
 
Beje, plaudami plaukus visuomet naudokite drungną, o ne karštą vandenį, mat pastarasis sausina tiek galvos odą, tiek pačius plaukus, gali juos pažeisti.

Kondicionierių svarba. Plaukų priežiūros specialistai rekomenduoja plaukų kondicionierius naudoti kiekvieno plovimo metu. Šios priemonės pamaitina, sudrėkina plaukus, padeda juos lengviau iššukuoti, suteikia glotnumo, žavaus žvilgesio. Garbanotų plaukų savininkams rekomenduojama išmėginti drėkinantį kondicionierių IdHAIR CURLY XCLUSIVE MOISTURE CONDITIONER. Drėkinimas yra svarbiausia užduotis garbanotų plaukų savininkams, o šio kondicionieriaus sudėtyje yra giliai į plaukus įsiskverbiančio kokosų aliejaus, amino rūgščių, alavijo ekstrakto, kurie intensyviai drėkina bei minkština plaukus, saugo sveiką jų struktūrą. Ši priemonė ypač rekomenduojama tiems, kurių garbanos yra išsausėjusios, šiaušiasi, turi išsišakojusius galiukus.
Jeigu jūsų garbanos itin pavargusios, ieškokite proteinų kondicionieriaus IDHAIR CURLY XCLUSIVE PROTEIN CONDITIONER. Jame gausu baltymų, kurie yra pagrindinė organizmo statybinė medžiaga, tad stiprina bei atkuria nualintus plaukus, suteikia jiems elastingumo, užpildo išsišakojusius galus. Šis kondicionierius užtikrina ypač gilų maitinimą ir plaukų stiprinimą iš vidaus. Sudėtyje esantis simondsijų aliejus garbanoms suteikia nepakartojamo žvilgesio.

Gilesnė terapija. Plaukų kondicionieriai skirti kasdieniai jų priežiūrai, bet vien to nepakanka. Ypač sunkiai valdomiems ir ypatingos priežiūros reikalaujantiems garbanotiems plaukams. 2-3 kartus per savaitę juos patartina palepinti intensyvaus drėkinimo bei gilaus maitinimo kauke. Drėgmės pusiausvyrą garbanose padės atkurti IdHAIR CURLY XCLUSIVE MOISTURE TREATMENT drėkinanti kaukė. Jos sudėtyje yra alavijų ekstrakto, kokosų aliejaus, amino, pieno rūgščių ir kitų ingredientų, kurie intensyviai ir ilgą laiką drėkina plaukus, juos maitina, mažina vėlimąsi ir plaukų galų šakojimąsi.
Pažeistus plaukus atkurti padės IdHAIR CURLY XCLUSIVE PROTEIN TREATMENT proteinų kaukė. Jos sudėtyje esantys baltymai bei augaliniai komponentai atkuria plaukų tvirtumą, intensyviai juos maitina, saugo nuo žalingo aplinkos poveikio. Reguliariai naudojant šią plaukų kaukę plaukai tampa tvirti, švelnūs, spindintys, elastingi ir paklusnūs.

Kokybiškos formavimo priemonės.

IdHAIR Curly Xclusive Styling

Tiesių plaukų savininkai turi prabangą išsiplauti galvą, išsidžiovinti plaukus ir nieko daugiau nedarę keliauti savais reikalais. Garbaniai to sau leisti negali. Norint, kad garbanos neprimintų varnų lizdo, būtina naudoti kokybiškas formuojančias priemones, kurios padės suvaldyti neklusnius plaukus. Garbanotų plaukų savininkams rekomenduojama vengti karščiu veikiančių plaukų formavimo įrankių. Taip pat jiems labai žalingos ir agresyvios cheminės medžiagos, ilgainiui tik pabloginančios padėtį, nes gali pažeisti plaukų struktūrą ir paskatinti dar didesnį vėlimąsi bei šiaušimąsi. Vietoje to garbanų formavimui derėtų rinktis profesionalius produktus. Vienas tokių – švelnus garbanų ryškinimo kremas IdHAIR CURLY XCLUSIVE SOFT DEFINITION CREAM. Jis sukuria ryškias, bet lengvas garbanas. Sudėtyje esantis glicerinas ir pantenolis, blizgus kokoso aliejus išryškina garbanų švelnumą ir panaikina plaukų vėlimąsi. Vienu šūviu nušausite du zuikius, nes šis garbanų ryškinimo kremas kartu stiprina plaukus, juos drėkina, maitina, netgi skatina jų augimą.
Siekiant ryškesnio efekto į pagalbą atkeliauja stiprios garbanų ryškinimo putos IdHAIR CURLY XCLUSIVE STRONG DEFINITION MOUSSE. Padeda suformuoti aiškias, tvirtas, bet kartu laisvės nestokojančias garbanas, kurios žaismingai šoka vėjyje, bet nesileidžia jo ištaršomos. Sudėtyje yra minkštinantį poveikį turinčio argano aliejaus, taip pat intensyviai maitinančio ir drėkinančio pantenolio. Šios formavimo putos ne tik gražina, bet ir stiprina plaukus.
Dar viena unikali garbanotų plaukų formavimo priemonė – želė nuo vėlimosi IdHAIR CURLY XCLUSIVE ANTI-FRIZZ GEL. Ji ne tik padeda suformuoti gražias ilgalaikes garbanas bei saugo jas nuo vėlimosi, bet ir tausoja plaukų struktūrą. Sudėtyje esantys natūralūs polimerai uždaro plaukų viduje drėgmę, saugo plaukus nuo karščio net iki net iki 230 °C. Pantenolis drėkina, Guaro pupelės minkština plaukus, garbanos tampa it šilkinės. Švelni želinė struktūra palaiko drėgmę, nenusverdama plaukų.

Įdomu

Vidutiniškai ant žmogaus galvos auga 120 tūkst. plaukų. Garbaniai jų turi apie 100 tūkst.
• Pasitaiko, kad tas pats žmogus turi skirtingų tipų garbanas.
• Banguoti plaukai gali atrodyti 5%, garbanoti – 30%, o ypač garbanoti net 75% trumpesni nei yra tikrasis jų ilgis.