.

.

Plaukų priežiūra vasarą

Ar kada teko girdėti kirpėją sakant: „Ne ne, tik ne prieš atostogas. Ateik, kai grįši, tada ir pakirpsim“. Ar susimąstėt, kodėl ji tokia kategoriška?

Kaip taisyklė atostogauti mes važiuojame ten, kur kepina saulė. Ten, kur svilinantis karštis, o gaivus išsigelbėjimas – ypač druskinga jūra ar dangaus mėlynės baseinas su jam priklausančia doze chloro. O tada dar palaidais plaukais į safarį. Gera, kai vėjai galvoje, bet atostogos baigiasi, kirpėja galanda žirkles, kraipo galvą ir judina lūpas: „Šįkart pakirpsim truputėlį daugiau“.


Atostogos atostogomis, bet ir Lietuvoje vasaros tapo pastebimai ilgesnės ir šiltesnės. Dažnai dangum besiridinėjančią saulę išgena audros debesys ir vėjas nudrasko ne tik medžių šakas, bet ir stilingai pakedena plaukus, palaužydamas jų galiukus ne ką prasčiau nei medžių šakas. Tad plaukams mūsų „atostogos“ tęsiasi visą šiltąjį sezoną.


Kas gi vyksta su mūsų plaukais, kai juos kaitina saulė?

Norint tai suprasti, pirmiausia reikia šiek tiek pasigilinti į plauko skersmens anatomiją. Šįkart paliksime plauko šaknies sandarą ramybėje. Šaknis yra labai svarbi ilgalaikėje perspektyvoje ir ja turime rūpintis nuolat, tačiau šiame straipsnyje kalbame apie sezoniškumą bei kaip jis veikia plauko paviršių.

Plaukų priežiūra vasarą

Bet prieš pradedant paprastai, paaiškinsime dar paprasčiau: kaitinant saulei su mūsų plaukais vyksta tas pats, kas ir su mūsų oda po kelių valandų paplūdimyje be apsauginio kremo. Tik oda savo nepasitenkinimą išreiškia dar tą patį vakarą išsireikalaudama atitinkamos jūsų reakcijos, o plaukai yra kiek kantresni, tad ignoruodami juos prisišaukiame ilgalaikių rezultatų. Neigiamų, žinoma, kadangi su mūsų plaukais saulėje vyksta tas pats, kas juos balinant šviesinimo priemonėmis. Balinanti priemonė įsiskverbia į plauką, paveikia melaniną ir suardo keratiną.

Taigi. Kaip atrodys plaukas, jei į jį žiūrėsime per mikroskopą?
Panašiai kaip pieštukas, turintis šerdį ir medinę dalį, kurią įprastai dengia dar ir plonas dažų ar lako sluoksnis. Plaukas taip pat turi šerdį, tačiau ji neturi didelės reikšmės jokioms plauko savybėms. Aplink šerdį yra pagrindinė plauko dalis korteksas: nuo jos priklauso jūsų plaukų spalva, jų elastingumas. Ši dalis yra stipriai storesnė už likusias dvi, o ją apsaugo odelė – viena ant kitos užeinančios ir stogo čerpes primenančios ląstelės. Ši dalis yra sargai prie pilies vartų. Jie tuos vartus gali atidaryti ir priešui, ir draugui.

Visas plaukas yra sudarytas iš baltymo, kurio pavadinimą tikrai ne kartą girdėjote: tai tas pats aukščiau paminėtas keratinas. Štai jį, tą keratiną, ir reikia ypatingai saugoti. Šia apsauga ir rūpinasi plaukų žvyneliai.

O ką daro saulutė?
Lygiai tą patį, ką ir karštas dušas ar plaukų modeliavimo karščiu įranga – atidaro plauko apsauginius žvynelius. Kartais jie iškrenta nepalikdami jokios apsaugos, o štai tada keratinas kenkėjams yra ranka pasiekiamas. Jis naikinamas, plaukas praranda žvilgesį, elastingumą ir vietoj vešlios plaukų kupetos lieka varganas šieno ryšulys.

Kai plaukų žvyneliai pažeisti, ir baseinuose esantys chemikalai, ir jūros druska (ypač kombinuojama su saulės voniomis) tampa šaukštu deguto medaus statinėje.


Kaip pasireiškia kenksmingas šiltojo sezono poveikis?

Plaukas džiūsta, šiaušiasi, banguojasi. Taip yra todėl, kad sausi plaukai ima drėgmę iš aplinkos. Turbūt nesunku įsivaizduoti, kad aplinkos drėgmė prie jūros yra druskinga, mieste – užteršta ir pan. Aplinkos drėgmė yra netinkama plaukams drėkinti.

Pažeisti plaukai

Blunkanti spalva. Taip, dažytų plaukų spalva šiaip ar taip laikui bėgant blunka, bet pamėginkit vienplaukė dažyta raudonplaukė be jokios apsaugos pavaikščioti po Sacharą. Rezultatai nustebins, todėl geriau net nebandyti. Beje, blunkanti spalva yra ne tik dažytų plaukų problema. Dažnai net ir natūralūs plaukai, pažeisti saulės ir druskos, nušviesėja.

Nušiurę plaukų galiukai. Žinoma, tam įtakos turi ne tik neteisinga priežiūra šiltuoju sezono metu. Tai ir mitybos, ir vandens, ir nekokybiškų plaukų priežiūros priemonių ilgalaikio naudojimo, modeliavimo karščiu, galiukų nepakirpimo laiku klausimai. Saulė ir druska tik sustiprina pažeidimus jautriausiose vietose. O štai tada žala kyla aukštyn apimdama vis didesnį plotą.


Kokie sprendimai?

Jų yra daug. Ir visi tokie paprasti, kad būtų ypač neatsakinga numoti į juos ranka.

Cutrin AAVA

Patarimas #1
Vasarą plaukus reikia DRĖKINTI, todėl tiek šampūnas, tiek ir kondicionierius turi pasižymėti drėkinančiomis savybėmis.
CUTRIN AAVA vasaros produktų linija pasižymi ypač plaukus drėkinančiomis savybėmis. Plauką drėkina produktuose esantys jūros dumbliai kitos augalinės kilmės veikliosios medžiagos, kurios praturtina drėgme ne tik patį plauką, bet ir galvos odą. Šių ingredientų dėka rezultatas yra ilgalaikis. Šampūnas ir kondicionierius taip pat apsaugo plaukus nuo UVA ir UVB spindulių. Tai yra veganinės kilmės produktų linija.

Patarimas #2
Drėkinančio šampūno ir kondicionieriaus nepakaks, jei ruošiatės ilgėliau pabūti saulutėje. Tokiais atvejais, kaip ir odai nuo kenksmingų saulės spindulių, taip ir plaukams reikės papildomos apsaugos: tai gali būti purškiamas CUTRIN AAVA drėkiklis su UVA ir UVB spindulių apsauga. Naudojant jį plaukai tampa stiprūs, purūs.

Patarimas #3
Prieš maudynes baseine, jei neturite specialaus nenuskalaujamo drėkiklio, patartina plaukus sudrėkinti ir ištepti juos kondicionieriumi. Po maudynių jūroje ar baseine nedelsdami kruopščiai išplaukite plaukus.

Patarimas #4
Skrybėlė, kepuraitė, skarelė ar kitas mėgiamas aksesuaras, pridengiantis ir taip apsaugantis jūsų plaukus.

Kaip prižiūrėti plaukus vasarą


Patarimas #5
Vasaros metu stenkitės nenaudoti karštų modeliavimo įrankų, pvz. tiesinimo žnyplių. Papildoma karščio dozė dar labiau ardo keratiną, o mes jau puikiai žinome, kur link tai veda.

Patarimas #6
Nebūkite po atvira saule tuomet, kai ji ritinėjasi dangumi aukščiausiai: geriau ja mėgautis iki pietų ir vakarop, o karčiausias valandas praleisti po skėčiu.

Patarimas #7
Pasirinkite tokias šukuosenas, kad saulė pasiektų kiek įmanoma mažiau jūsų plaukų paviršiaus, tačiau nespauskite jų plaukų gumyte stipriai ir kasdien toje pačioje vietoje.

Patarimas #8
Ir paskutinis, dažniausiai girdėtas, bet daugelio iki šiol prisimenamas per retai – gerkite daug vandens. Kiek jo tiksliai reikia išgerti, nuomonė yra ne viena, tačiau specialistai sutinka, jog tuomet, kai jaučiate troškulį, jūsų organizme jau yra prasidėjęs dehidratacijos procesas.

Įvairiose kultūrose yra nesuskaičiuojama galybė istorijų, mitų ir legendų apie plaukus. Plaukai mistifikuojami, jie simbolizuoja stiprybę, grožį, meilę, moteriškumą, kerus... Kai kur tikima, kad nukirpus plaukus, iš žmogaus atimama jo galia, o pakirpus jų galiukus, atvirkščiai, atsikratoma blogos energijos. Mitais ir legendomis galima tikėti, galima juos ir pro ausis praleisti, tačiau viena yra nenuginčijama – sveiki, žvilgantys ir lankstūs plaukai yra grožio ir sveikatos etalonas, tad šią vasarą linkime jums mėgautis gražiais orais, maloniomis atostogomis, kad ir kur jos bebūtų, ir džiaugtis sveikais, nenualintais plaukais.